Waarom een nieuwe hobby goed voor je is

Waarom een nieuwe hobby goed voor je is

14 november 2015

Jullie konden het vorige week al lezen, sinds een tweetal maanden spendeer ik best wat tijd in de muziekschool. Ik heb er namelijk een nieuwe hobby bij. De wekelijkse uurtjes die ik achter de piano doorbreng zijn voor mij een nieuwe uitlaatklep, een plekje waar ik even helemaal kan ontspannen en waar alle dagelijkse beslommeringen eventjes verdwijnen. Want hier denk ik niet aan alles wat ik die dag nog moet doen of aan de dingen die anders steeds door mijn hoofd spoken. Nee, hier kan ik even helemaal aan niets denken. Een nieuwe hobby kan dus heel wat positiefs met zich meebrengen. En daar vertel ik jullie vandaag graag meer over.

Je leert nieuwe mensen kennen

Eerst en vooral leer je dankzij een nieuwe hobby heel wat nieuwe mensen kennen. En dat vind ik altijd leuk! Niet alleen kan je van hen vaak enorm veel leren, ze openen vaak ook je ogen voor nieuwe inzichten en ideeën. En misschien heb je er wel een nieuwe vriend of vriendin bij. Wanneer je met een nieuwe hobby start, leer je vaak mensen kennen met dezelfde interesses. Zo heb je ook meteen een eerste gespreksonderwerp. Ze kunnen je dingen bijleren of jij kan hen nieuwe inzichten bijbrengen. Wie zich soms eenzaam voelt, kan heel veel voldoening halen uit een nieuwe hobby. Niet alleen heb je een nieuwe tijdsbesteding waarop je je kunt focussen, je komt in contact met mensen en krijgt de kans om deel te nemen aan bijeenkomsten en evementen. Een win-win-situatie dus, en niet zomaar eentje.

Je hebt een nieuwe uitdaging

Het is belangrijk om jezelf af en toe opnieuw uit te dagen. En dat hoeven niet altijd grote dingen te zijn. Vaak denken we bij het horen van een nieuwe uitdaging aan een nieuwe job of een totale ommekeer in ons leven, maar dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo drastisch te zijn. Het leren van iets nieuws kan op zich al een hele uitdaging zijn. Zo verdiep je je in dingen waar je (vaak) nog maar weinig kennis over hebt en daag je jezelf uit om beter te worden in hetgeen wat je doet. Zo haal je er niet alleen meer voldoening uit, je zorgt er tegelijkertijd ook voor dat je zelfvertrouwen groeit. Als je jezelf kleine en haalbare doelen oplegt, kan je zelfvertrouwen een flinke boost krijgen wanneer je jouw doelen uiteindelijk ook behaalt. Zo wil ik tegen de volgende les telkens mijn lesjes goed onder de knie hebben. Wanneer dit dan ook lukt, geeft mij dat een fantastisch gevoel! Jezelf blijven uitdagen is dus heel belangrijk.. Leg jezelf echter nooit onhaalbare doelen op, de teleurstelling is dan namelijk groot en dat is helemaal niet nodig. Kleine stapjes kunnen een groot resultaat opleveren.

Je ontdekt nieuwe talenten

Er zijn heel wat dingen waar je goed in kunt zijn. Misschien heb jij wel een prachtige stem, maak je de lekkerste taarten of kan jij als geen ander met kinderen om. Wat je talent ook mag zijn, het is nooit te laat om nieuwe talenten te ontwikkelen en te ontdekken. Heb jij soms het gevoel dat je nergens echt in uitblinkt? Schuif die gedachte dan maar snel aan de kant. Iedereen is ergens heel erg goed in, alleen is het soms een beetje zoeken naar wat jij heel goed kan. Talenten moet je de kans geven om te groeien, je moet ze koesteren en beseffen dat ze heel erg waardevol zijn. Heb je altijd al willen leren hoe je die perfecte taart bakt, wil je nu eindelijk eens jouw danstalent ontwikkelen of zou je graag vrijwilligerswerk doen? Dan is het misschien nu wel hét moment om die uitdaging aan te gaan!

Je doorbreekt gewoontes

Wanneer we afstuderen en het studentenleven achter ons laten, komen we vaak terecht in een werkroutine. Vijf dagen per week zien onze dagen er vaak heel gelijkaardig uit. We staan op hetzelfde uur op, we gaan naar het werk en gaan rond hetzelfde uur weer naar huis. In de zomermaanden staan er meestal heel wat leuke activiteiten op het programma, maar wanneer het kouder wordt en de dagen beginnen te korten, hebben we vaak meer zin om ons gezellig in de zetel te ploffen en die voor de rest van de avond niet meer te verlaten. Ik geef toe, ik maak me er zelf vaak ook schuldig aan. Toch is het soms een goed idee om even uit je comfortzone te komen. Zo ondervind ik zelf ook dat mijn week veel sneller voorbijvliegt en ik ook veel meer voldoening uit mijn week haal wanneer er nieuwe dingen op het programma staan. Een nieuwe hobby kan hiervoor dus de ideale oplossing zijn. Het kan soms moeilijk zijn om jezelf te motiveren, maar eens je in die nieuwe drive zit, gaat het steeds gemakkelijker.

Een nieuwe hobby kiezen is dus niet alleen de perfecte manier om nieuwe mensen te leren kennen, je groeit ook als persoon. Zo ontdek je nieuwe talenten, ontwikkel je een heleboel zelfvertrouwen en haal je veel meer voldoening uit hetgeen je dagelijks doet

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

In 5 stappen naar de perfecte kruidentuin

Volgende post

Bananenbrood met noten en rozijnen