Waarom The Crown nu al een van de beste series ooit is

Waarom The Crown nu al een van de beste series ooit is

27 november 2016

Op 4 november was het eindelijk zo ver, de langverwachte serie over Queen Elizabeth II was op het kleine scherm te zien. Een serie van formaat als je ‘t mij vraagt, want het grote gehalte aan intriges, drama en glamour maken deze serie nu al tot een van de beste series ooit. Netflix deed er dan ook een behoorlijke duit voor in het zakje, want de tiendelige serie kostte maar liefst 120 miljoen dollar. Daarmee is The Crown alvast de duurst geproduceerde serie ooit, en dat wordt dan ook snel duidelijk in de prachtige kostuums, settings én soundtrack van niemand minder dan Hans Zimmer. Ik keek deze tiendelige serie in sneltempo uit, en vertel jullie vandaag graag waarom. 

Dat Queen Elizabeth II een ondoorgrondelijke mythe is, hoef ik jullie wellicht niet meer te vertellen. Ze wordt door de pers dan ook vaak omgeschreven als een ietwat kille monarch, die haar emoties maar zelden toont. Toch kan ze, als langst regerende monarch ter wereld, nog steeds op de steun van het Britse volk rekenen. The Crown schetst dan ook op een prachtige manier het leven van de Britse koningin, en brengt je naast wondermooie beelden ook een klein stukje geschiedenis bij. 

The Crown laat je zien wie Queen Elizabeth II nu eigenlijk écht is 

De serie toont het prille begin van haar koningsschap en schetst de vele moeilijkheden waarmee ze in die tijd moest proberen om te gaan. Elizabeth was amper 26, toen haar vader stierf en ze de zware taak als koningin op zich moest nemen. En dat verliep niet altijd zonder slag of stoot. De onverwachte dood van haar vader bracht voor de prille koningin namelijk heel wat onzekerheid met zich mee. Bijna totaal onvoorbereid moest ze het Britse Rijk, dat toen nog een stuk groter was, regeren en dat was verre van eenvoudig. Het kille imago van de Koningin wordt in The Crown dan ook wondermooi doorprikt, en brengt haar onzekerheid en verlegen karakter prachtig in beeld. 

The Crown heeft een fantastische cast

De rol van Queen Elizabeth II wordt in de serie prachtig vertolkt door Claire Foy, die als geen ander haar emoties en reacties weet te vertolken. Andere belangrijke rollen zijn weggelegd voor Matt Smith, die in de serie haar man prins Filip vertolkt, en John Lithgow, die een overtuigende Winston Churchill weet neer te zetten. Hoewel de Britse monarchie voor velen onder ons een onbekende wereld is, weten de acteurs hem met heel wat overtuiging aan het grote publiek over te brengen. Ook de eerder stroeve band met haar zus Margaret (Vanessa Kirby) wordt op een bijzondere manier in beeld gebracht. De nodige spanningen en fricties tonen aan dat ook in het koningshuis niet altijd alles vlekkeloos verloopt. 

The Crown kadert in een prachtige setting

Met een budget van niet minder dan 120 miljoen dollar, wordt al snel duidelijk dat geen enkele cent daarvan slecht werd besteed. Vooral de scène waarin Elizabeth tot koningin wordt gekroond, is een pareltje voor het oog. De bomvolle Westminster Abbey, de prachtige kostuums en de adembenemende omgeving, het mag duidelijk zijn dat er érg goed over deze serie werd nagedacht. En dat loont. De serie is nu al een van de meest bekeken series ooit en wordt met een 9/10 op IMDB al tot een van de beste series van 2016 gerekend. Een aanrader voor de komende winteravonden, en bovendien een van de mooist verfilmde geschiedenislessen van de voorbije jaren. Ik ben fan!

Comments (6)

 • Shirley

  27 november 2016 at 23:12

  Stiekem was ik nog niet 100% overtuigd en dus nog niet begonnen aan de serie, maar nu weet ik zeker dat dit mijn volgende serie zal worden.

  1. Taïs

   28 november 2016 at 09:28

   Oh, wat leuk dat ik je heb kunnen overtuigen :)! Ja, ‘t is écht een aanrader. Laat me zeker even weten nadien wat je ervan vond :)!

 • sammie

  28 november 2016 at 12:15

  Wij kijken de serie ook, inderdaad een dikke aanrader. Ontzettend boeiend om eens een blik te werpen op de Engelse geschiedenis en de acteurs zijn inderdaad erg goed.

  1. Taïs

   3 december 2016 at 10:17

   Inderdaad! Ik wist eigenlijk niet zo heel veel over het Britse Koningshuis en vond het enorm boeiend om ook eens wat bij te leren ;-)! Fantastische cast inderdaad!

 • Roos | Soitsrose

  2 december 2016 at 16:31

  Wat lijkt me het leuk om deze ook eens te zien!

  1. Taïs

   3 december 2016 at 10:19

   Dag Roos! Ja, zeker op je lijstje zetten om deze kerst eens te bekijken :)!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn ochtendroutine: een goede start van de dag

Volgende post

Romige broccolisoep