3 redenen waarom wandelen goed voor je is

3 redenen waarom wandelen goed voor je is

11 maart 2017

Nu de dagen opnieuw wat langer worden, de temperaturen een paar graadjes omhoog gingen en het zonnetje steeds vaker vanachter de wolken komt piepen, trek ik opnieuw met veel plezier de natuur in. Naar het bos, naar zee of gewoon rondom m’n huisje, een wandeling is altijd een goed idee! En zéker als het zo’n fijn weer is zoals dit weekend. Bovendien is wandelen helemaal gratis, kan het overal én brengt het heel wat fijne voordelen met zich mee. En die zet ik maar al te graag op een rijtje.

Al van toen ik nog maar net kon stappen, herinner ik me de lange wandelingen die ik samen met mijn (groot)ouders maakte. Het wandelen is me dus een beetje met de paplepel ingegeven, en dat vind ik fantastisch! Heel wat weekends werden dan ook gevuld met een flinke wandeling in de duinen (terwijl we stiekem ook een beetje verstoppertje speelden), een tochtje langs vergestrekte velden (om dan uiteindelijk brood aan de geitjes te geven) of gewoon ergens in een gezellige stad (om daarna een heerlijke pizza te delen). Jawel, ik heb erg veel leuke herinneringen aan de vele wandelingen van vroeger. Misschien dat ik er daarom nog steeds helemaal fan van ben. Maar wandelen is niet alleen leuk, het zorgt ervoor dat je soms even gewoon alles op een rijtje kunt zetten, dat je eens echt kunt bijpraten of dat je gewoon even helemaal tot rust kunt komen.

Wandelen is het perfecte middeltje tegen stress

Tijdens de week worden we meer dan ooit geconfronteerd met stress. Op het werk, maar ook daarnaast, want er zijn maar al te vaak te weinig uren in een dag en er is zoveel te doen! Het weekend is dan ook perfect om die stress even opzij te zetten en helemaal tot rust te komen. Maak een flinke boswandeling of ga de velden in. Zorg ervoor dat je even weg bent van je trouwe omgeving zodat je helemaal kunt ontspannen. Doordat je veel meer zuurstof inademt dan binnen, kom je vanzelf helemaal tot rust. Kan je tijdens de week ook wel een avondje vrijmaken na het werk? Ook dan kan een leuke wandeling een goed alternatief zijn voor dat avondje voor de buis. Wedden dat je er de dag nadien weer helemaal tegenaan kunt?

Wandelen is de ideale quality time

We hollen maar al te vaak van de ene afspraak naar de andere, en vergeet daarom ook wel eens écht met elkaar te praten. Er moet dan ook zoveel gedaan worden in zo weinig tijd dat we niet altijd beseffen dat het ook belangrijk is om gewoon eens stil te blijven staan. Al bedoel ik dat ditmaal natuurlijk in de figuurlijke zin, want wandelen kan dat bijpraten een flink handje op weg helpen. Daarom proberen vriendlief en ik elk weekend een gezellige wandeling te maken. Even geen smartphones, geen afleiding en geen andere to do’s die thuis op ons liggen te wachten. Meer moet dat niet zijn. Want waar alles steeds sneller moet gaan, biedt wandelen het ideale momentje om even stil te staan en bij te praten over de dingen die écht belangrijk zijn.

Wandelen is fijn voor je lijn (én voor je hart)

Awel ja, als we dan toch gaan wandelen, is het maar net zo fijn als ook onze lijn ervan kan profiteren, niet? Door vaak te wandelen, oefen je heel wat verschillende spieren. Doordat je bovendien gedurende een lange tijd op een rustig tempo aan het bewegen bent, verbrand je sneller onderhuidse vetjes. Een win-win-situatie dus als je ‘t mij vraagt. Wie vaak een wandelingetje maakt, heeft trouwens ook een gezonder hart. Wandelen zet het hart en de bloedsomloop namelijk in beweging. Bovendien helpt het om hart- en bloedvataandoeningen te vermijden, en da’s mooi meegenomen, niet?

Het staat dus vast dat wandelen eigenlijk alleen maar voordelen met zich meebrengt. Maar wat jouw reden ook mag zijn, ik weet dat ik komende maanden alvast heel wat weggetjes zal bewandelen! Jij toch ook?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Waarom Berlijn nooit meer hetzelfde zal zijn

Volgende post

Mini-quiche met spinazie en champignons