Wandelen met een baby: onze tips en musthaves

Wandelen met een peuter: onze tips en musthaves

15 augustus 2020

We hebben deze vakantie zowel in binnen- als buitenland heel wat kilometers afgestapt. En dat deden we het grootste deel van de tijd mét een peuter van anderhalf mee op stap. Ik deelde op Instagram dan ook heel wat verhalen over onze uitstapjes met haar en kreeg daar geregeld vragen over. Want hoe organiseer je dat nu, gaan wandelen met een peuter? Wat heb je allemaal nodig onderweg? En hou hoe je dat kleintje tevreden? Het leek me dus handig om onze eigen tips en musthaves met jullie te delen, zodat je binnenkort misschien ook kunt genieten van heerlijke wandelingen in de natuur.

Stappers van het eerste uur

Dat wandelen, dat hebben we eigenlijk altijd al graag gedaan. Het geeft ons de tijd om even te ontkoppelen van alles wat moet, zorgt ervoor dat we eens écht met elkaar kunnen bijbabbelen en geeft ons vooral heel veel rust in ons hoofd. Jawel, wij doen dat graag, zo eens de natuur intrekken en gewoon even weg zijn. En hoe minder bereik, hoe beter. Trouwens, wandelen is – ja, da’s wetenschappelijk bewezen – de allerbeste sport die je kunt doen, dus naast de vele emotionele voordelen is er ook nog eens een fysiek voordeel aan verbonden. Hoera!

En toen werden we mama en papa

Voor we mama en papa werden, gingen we zowat elke week gaan wandelen. En ook in het begin dat Alix er was, trokken we er vaak met de wandelwagen of draagdoek op uit. Maar het werd toch een pak minder, wat zij vond dat niet altijd even leuk. De wandelwagen vond ze vaak maar niets, laat staan de buggy toen ze al wat ouder werd. En die draagdoek, dat ging perfect toen baby was, maar van zodra ze wat ouder werd, wilde ze er vooral zo snel mogelijk uit. Onze favoriete zondagactiviteit, het kwam er niet zo vaak meer van.

Wandelen met een baby: onze tips en musthaves

Terug de natuur in

Omdat we deze zomer écht de natuur eens wilden intrekken, besloten we het er toch nog eens op te wagen. We vertrokken zonder veel verwachtingen, en zouden dan wel zien wat dat ging geven. We kochten een stevige draagrugzak van Deuter, namen een aantal extra’s mee voor onderweg en trokken erop uit. En het werd een succes. In die hoge draagzak heeft Alix namelijk een mooi zicht op de omgeving. Ze kan er naar de bomen kijken, prutst in papa’s haar, kan zwaaien en heeft net iets meer bewegingsvrijheid dan in onze vroegere draagzak. We zijn gestart met een korte wandeling, maar hebben op reis ook wandelingen van vijf uur gemaakt. En dat ging prima!

Onze tips

Volg het ritme van je peuter en forceer niets

Daarmee begint eigenlijk alles met een baby/peuter volgens mij, maar ik kan het ook hier niet genoeg benadrukken. Vaak willen we heel graag dat het perfect verloopt zoals voor de komst van de baby, of zoals we het in ons hoofd hebben. Maar sinds de komst van Alix werd al heel snel duidelijk dat dat niet altijd de beste manier is. Ook bij het wandelen met een peuter beginnen we altijd met een kort stukje en zien we dan wel hoe het verder gaat. Wil ze even uit de draagzak en zelf wat stapjes zetten, dan doen we dat gewoon, ook al is dat niet altijd de meest efficiënte manier. En als het écht geen goed moment is, dan durven we ook wel eens gewoon terugkeren en onze wandeling uitstellen tot een beter moment. No harm done.

Neem voldoende eten en drinken mee

Wij hadden altijd, afhankelijk van het moment dat we gingen wandelen, haar lunch mee én een arsenaal aan (gezonde) koekjes en fruit. Ook rijstwafeltjes of cracotjes doen het hier goed, al moet je die kruimels in je nek er dan wel bijnemen. Maar het is handig om iets achter de hand te hebben voor momenten waarop ze honger hebben of het moeilijk krijgen. Ook water is een belangrijke, zorg dus zeker altijd voor een drinkfles zodat ze kunnen bijtanken.

Zorg ervoor dat je peuter zich op zijn gemak voelt

Ook al proberen we overdag nog zo weinig mogelijk een tuutje te geven, tijdens het wandelen met een peuter is het vaak goud waard. Zo komt ze vaak even tot rust, en kan ze in het beste geval ook even haar ogen sluiten. Voor sommige kindjes kan ook een doudou of lievelingsdoekje goed werken, bijvoorbeeld als je kindje geen tuutje gebruikt of als ze ergens goed aan gehecht zijn.

Wandelen met een baby: onze tips en musthavesWandelen met een baby: onze tips en musthaves

Onze musthaves

Tot slot deel ik graag nog even de dingen die wij altijd mee hebben onderweg en waarvan we echt enorm tevreden zijn! Het kan maar handig zijn. Here we go:

Een stevige draagzak

Wij hebben er nu eentje tweedehands van Deuter gekocht, omdat ze daar hoger in zit, wat meer ruimte heeft en gewoon goed kan rondkijken. Toen ze nog kleiner was, hadden we een gewone draagzak (of zelfs draagdoek) die ik dan vooraan op mijn buik droeg. Die overgang naar zo’n stevigere draagzak heeft bij ons echter een wereld van verschil gemaakt. Sindsdien gaat ze namelijk enorm graag mee. Het maakt wandelen met een peuter dan ook heel erg leuk!

Een thermos bewaarbeker

Dit is echt een aanrader als je ‘s middags gaat wandelen en graag het middageten wilt meenemen voor je peuter. Wij hebben er eentje van Skip Hop, maar er zijn heel wat fijne merkjes die dit in hun gamma hebben. In zo’n beker blijft het eten zo’n 12 uur warm, handig dus!

Een goeie drinkfles

Onderweg hebben we ook altijd haar drinkfles mee. We hebben er eentje die niet lekt, da’s wel handig als ze zo in je nek zit.

Een speenkoord

Wij gebruiken dat al van toen ze nog heel klein was, maar dat is ook heel handig wanneer je gaat wandelen. Bevestig de speenkoord gewoon aan de draagzak, zo raak je het tuutje niet kwijt. Alix slaagt er wel al eens in om dat nu los te maken, dus het hangt een beetje af van je peuter, maar meestal is dit echt een prima oplossing!

Pampers, vochtige doekjes, luierzakjes, ….

Want ja, tijdens het wandelen met een peuter is het ook wel eens nodig om onderweg te verschonen. En dan heb je maar liever alles bij de hand. Een dekentje kan handig zijn om je peuter te verversen op de grond of in het gras. En die luierzakjes zijn toch wel praktisch wanneer er niet onmiddellijk een vuilnisemmer in de buurt is.

Een hoedje of dakje voor je draagzak

Heel vaak zit zo’n dakje erbij, maar vaak namen we gewoon haar hoedje mee zodat ze toch zeker beschermd was tegen de zon.

Crackers, rijstwafeltjes of i.d

Meer hierover vertelde ik hierboven al.

En nu is ‘t aan jullie!

Nog niet overtuigd dat jouw peuter mee wil op jullie wandelingen? Ik zou zeggen, gewoon doen! De ene dag is trouwens ook de andere niet, maar met wat geduld en een goede voorbereiding kan het echt heel erg leuk worden. Wij hebben alleszins enorm genoten van onze uitstapjes en zijn zeker van plan om er nog heel wat meer te doen. Succes!

Wandelen met een baby: onze tips en musthaves

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Op reis naar de Elzas: dit zijn onze tips

Volgende post

Zwanger zijn is niet altijd een roze wolk