Word een ochtendmens in 5 simpele stappen

Word een ochtendmens in 5 simpele stappen

21 oktober 2015

De dagen zijn al een flink stuk korter geworden en de verwarming draait alweer op volle toeren. Want het is herfst, en het is plots best fris buiten. Opstaan wordt er dus niet makkelijker op, want het liefste blijf ik nog wat onder mijn warme deken liggen en wacht ik tot de zon opkomt. En toch moeten we ons bedje uit, want het werk wacht natuurlijk niet, of het nu koud of donker is buiten. Om dat opstaan een beetje te helpen, heb ik een aantal simpele tips voor jullie.

Sta op met een aangenaam muziekje

Niets is frustrerender dan wakker worden met het vervelende geluid van die wekker. Kies daarom een aangenaam liedje of een ontspannend deuntje zodat je rustig kunt wakker worden. Ikzelf word nu al een paar weken wakker met mijn Mi Band. Niet meer schrikken door mijn wekker dus, maar rustig wakker worden door een aantal trillen rond mijn pols. En dan onmiddellijk dat bedje uit. Want van snoozen stel je het opstaan alleen meer uit en wordt het zo nog moeilijker. Dus hop, leuk muziekje, direct dat bedje uit en de dag kan van start gaan.

Leg je kleren de avond voordien al klaar

Deze tip moet ik toch echt eens zelf gaan volgen. Vaak sta ik ‘s ochtends vroeg naar mijn kast te staren omdat ik uiteraard weer niks heb om aan te trekken – ahum. En ik ben denk ik niet de enige. Als je daarentegen ‘s avonds al je kleren klaarlegt, verlies jij ‘s ochtends geen tijd meer. En zo begint jouw dag alweer een beetje fijner. Hetzelfde geldt trouwens voor de dingen die je die dag moet meenemen naar het werk. Let’s try this!

Zorg dat je ontbijt (en lunch) al klaar staat

Dek de tafel  de avond voordien al. Dat scheelt ‘s ochtends een hoop tijd. Gewoon je voeten onder tafel schuiven en genieten van je ontbijt. Ik hoef enkel nog thee te zetten en mijn kommetje met havermout te vullen. Ook fan van havermout? Dan zijn overnight oats misschien wel een plan! Die maak je – zoals het woord al zegt – de avond voor je gaat slapen en dan hoef je de ochtend nadien enkel nog je kommetje uit de koelkast te nemen. Eet smakelijk! Ook je lunch kan je gerust al de avond voordien klaarmaken, zo verlies je ‘s ochtends geen dierbare minuten.

Zet iedere dag iets leuks op de agenda

Als je wakker wordt met het idee dat je die dag iets leuks te doen hebt, wordt het opstaan al een stuk eenvoudiger. Dan kijk ik al uit naar die leuke plannen en krijg ik plots veel meer energie om dat warme bedje te verlaten. Plan dus zeker genoeg leuke dingen. Dat hoeven trouwens geen gekke plannen te zijn, een avondje samen koken of een heerlijk filmavondje is zeker even leuk om naar uit te kijken.

Neem de tijd om wakker te worden

Het is natuurlijk heel verleidelijk om nog een kwartiertje langer te blijven liggen. Maar ik heb al ondervonden dat, wanneer ik een minuutje of vijf eerder opsta, veel relaxter naar mijn werk vertrek. En wel om de eenvoudige reden dat ik me dankzij die vijf extra minuutjes veel minder moet haasten. Neem dus de tijd om rustig wakker te worden, geniet van dat ontbijtje en zorg ervoor dat je zonder stress de auto of de trein instapt.

Ik hoop dat deze tips jouw toch al wat helpen om ‘s ochtends dat warme bedje uit te komen. Maar natuurlijk zijn dit geen wondertips. Soms moet je gewoon eventjes hard zijn voor jezelf. Veel succes! Heb jij nog extra tips?

Comments (2)

 • Carolien – On a Healthy Adventure

  22 oktober 2015 at 13:23

  Ik ben een ochtendmens 🙂 ik hou er van vroeg op te staan, ik functioneer dan het best en krijg ook veel meer dingen gedaan.

  Je geeft goede tips aan. Ik begin vroeg te werken, om 7u al, bij mij gaat om 5u45 de wekker en om 6u10 moet ik ten laatste weg zijn. Ik leg elke avond kleren klaar voor de dag nadien en probeer ook al mijn spullen samen te leggen. Dat bespaart veel tijd 😉

  1. Taïs

   22 oktober 2015 at 15:06

   Da’s inderdaad best al vroeg opstaan! Bij mij gaat hij tussen 6u15-6u30, maar ik moet zeggen, na een tijdje went dat vroeg opstaan wel echt hé! Mits een aantal aanpassingen inderdaad, zoals de tips die ik aangeef! Ik ben nu zelfs tijdens het weekend al best vroeg wakker, zoveel wat je kunt doen dan!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

7 leuke dates tijdens de herfst

Volgende post

Heerlijke tomaten- en pompoensoep