Zo houd je het binnen heerlijk fris deze zomer

Zo houd je het binnen heerlijk fris

25 augustus 2016

Jawel, de eerste hittegolf van het jaar is een feit. En hoewel ik daar op het werk gelukkig niet al te veel last van heb, is de warmte des te ingrijpend wanneer ik de deur van het kantoor achter me dichttrek. Ik bereid me voor op de hitte in mijn wagen, en wanneer ik de deur opentrek val ik haast om. Ik stap in, zet de airco aan en haast me naar huis. De zon brandt op m’n huid, en ik ben blij wanneer ik het naambordje van onze straat eindelijk zie opduiken. Ik draai de sleutel in het slot, open de voordeur en haal opgelucht adem. Binnen in huis is het namelijk heerlijk fris. De voorbije dagen ging ik dan ook op zoek naar een aantal handige manieren om de warmte te weren. En omdat die warmte wellicht nog wel een paar dagen zal aanhouden, deel ik vandaag maar al te graag een aantal tips. Lees je mee? 

Houd je ramen en deuren gesloten 

Op zoek naar een beetje afkoeling tijdens deze warme dagen? Laat je ramen en deuren overdag dan liefst zo lang mogelijk dicht. De warmte van buiten kan zich namelijk erg snel naar binnen wurmen, en dat is vandaag wellicht het laatste wat we willen. Daarnaast blijft het binnen ook een pak frisser wanneer je alle binnendeuren sluit. De warmte in sommige kamers kan op die manier minder snel naar de andere plekjes in huis, zoals de bovenverdieping. Hoewel het boven sowieso altijd een beetje warmer is dan beneden, houd je door het sluiten van de deuren toch de grootste warmte tegen. 

Maak handig gebruik van zonwering 

Om de zon volledig te vermijden, kan het handig zijn om gebruik te maken van je rolluiken. Laat ze overdag naar beneden, zo vermijd je niet alleen de zonnestralen, je houdt ook onmiddellijk de grootste warmte tegen. Geen rolluiken in je huisje? Dan kunnen ook gordijnen of zonwerende glasfolie een oplossing bieden. Op de bovenverdieping kom je in de meeste huizen echter schuine ramen tegen, waardoor rolluiken vaak niet aanwezig zijn. Om die reden kochten vriendlief en ik onlangs een zonnescherm van VELUX, en we zijn er érg tevreden over. Het zonnescherm was in no time geïnstalleerd, en omdat het naast zonnestralen ook warmte tegenhoudt, blijft onze badkamer nu eindelijk lekker fris tijdens de zomer. Wij zijn alvast fan! 

Vermijd extra warmtebronnen

Wanneer het buiten erg warm is, gebruik je binnen maar beter zo weinig mogelijk warmtebronnen. Denk hierbij aan het fornuis, de oven en zelfs de droogkast. Wanneer je deze toestellen binnen gebruikt, blijven ze ook na het gebruik nog heel wat warmte afgeven. En dat willen we natuurlijk vermijden. Kook dus als het even kan buiten of laat het fornuis een dagje uit. Ik haal alvast mijn barbecue boven! 

Laat het ‘s nachts weer afkoelen 

Waar we overdag zoveel mogelijk onze ramen en deuren gesloten houden, is het ‘s avonds het ideale moment om het huis wat af te koelen. Gooi die ramen en deuren dus maar snel open, en laat het huis eventjes goed tochten. In de zomer slapen we trouwens altijd met het raam volledig open. De koelte van de nacht voelt namelijk heerlijk en zorgt voor een perfecte nachtrust. Vergeet dan wel geen bescherming tegen muggen te gebruiken, anders wordt de nacht misschien toch een stukje korter. 

Hoe hou jij het binnen fris? 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

5 redenen waarom ook jij Stranger Things moet zien

Volgende post

Aardbeientaart met bladerdeeg