De perfecte kaasplank in vijf stappen!

De perfecte kaasplank in vijf stappen!

13 januari 2016

De feestdagen zijn net voorbij, en toch staan er al weer heel wat etentjes op de planning. Zo moet ik nog heel wat mensen zien om samen het nieuwe jaar mee in te luiden en komen er ook weer heel wat verjaardagen aan (waaronder die van mij!). En wat is er nu leuker dan tijdens de winter gezellig samen rond de tafel te zitten met een heerlijk stukje kaas en wijn! Het leukste aan kaasplankjes vind ik dat je als gastvrouw (of -heer) gewoon bij je gasten kunt blijven. Je maakt je kaasplank dan een paar uurtjes op voorhand klaar, zo hoef je de rest van de avond alleen nog maar te genieten. Omdat ik mijn kaasplankjes heel graag zelf samenstel, heb ik voor jullie een paar tips om de perfecte kaasplank op tafel te toveren. Laten we er dus maar snel aan beginnen!

Zoek de juiste kazen uit

Het belangrijkste van je kaasplankje zijn uiteraard de kazen zelf. Kies dus niet om het even welke kaas, maar zorg ervoor dat er voldoende variatie is. Wissel daarom harde met zachte kazen af en zorg voor  voldoende afwisseling. Zo kan je nog een pittige schimmelkaas en een kaas op basis van schapenmelk toevoegen. Ik koos voor een geitenkaasje, een harde kaas, een schimmelkaas, een twee zachte kazen. Je hoeft trouwens geen uitgebreid assortiment kazen op tafel te zetten, een vijftal goed gekozen kaassoorten is zeker voldoende. Mocht je twijfelen over hoeveel je kaas je nu precies nodig hebt, reken dan als hoofdmaaltijd ongeveer 200 à 250 gram kaas per persoon.

Maak gebruik van kaasvlaggetjes

Deze tip lijkt misschien vanzelfsprekend, maar kaasvlaggetjes worden toch heel vaak over het hoofd gezien. Het is nochtans heel erg handig voor je gasten (én voor jezelf), want zo zien ze onmiddellijk welke kazen je serveert en hoef jij niet telkens alle namen te herhalen. Bovendien oogt het toch ook wel erg leuk, vind je niet? De kaasvlaggetjes maak ik trouwens gewoon zelf. Hiervoor hoef je helemaal niet creatief te zijn. Eerst knip je een lange strook papier uit. Daarna vouw je de strook papier dubbel en lijmt ze vast aan een tandenstoker. Om het wat op te leuken kan je er nog een driehoekje uitknippen. Nu nog de naam van je kaas opschrijven en jouw kaasvlaggetjes zijn af!

Zorg voor voldoende garnituur

Een kaasplank is niet compleet zonder de typische garnituur. Ik serveer dan ook altijd wat nootjes, druifjes en rozijntjes op tafel. Uiteraard kan je hier naar hartelust variëren. Heb je liever nog wat extra fruit? Dan kan je nog appel en passievrucht op tafel zetten. Ben je meer een zoetekauw? Zet dan een tweetal soorten confituur op tafel. Vergeet ook zeker de honing niet. Verder zijn ook gedroogde vijgen, dadels en abrikozen een vaak voorkomende gast op de kaasplank.

Serveer wat brood bij je kaasplank

Uiteraard mag bij jouw kaasplank het brood niet ontbreken. Voorzie dus zeker voldoende stokbrood, zodat de gasten de verschillende kazen uitgebreid kunnen proeven. Een lekkere aanvulling bij het stokbrood is (geroosterd) rozijnenbrood zoals op de foto. Dat smaakt namelijk heerlijk met kaas en confituur. Verder kan je nog kiezen voor wat notenbrood, minipistolets of vijgenbrood. Zorg dat er opnieuw voldoende variatie is.

Haal je kazen op tijd uit de koelkast

Dit is misschien wel de belangrijkste tip in het rijtje. In het beste geval haal je de kaas een uurtje van te voren uit de koelkast. Kaas komt namelijk veel beter tot zijn recht wanneer hij op kamertemperatuur is. Heb je geen plaats in de koelkast? Zet je kaasplank dan op een koele en droge plek. In de winter zet ik mijn kaasplank altijd in de kelder of in de garage. De temperatuur is er ideaal tijdens de winter en zo blijft er in je koelkast genoeg plaats over voor ander lekkers. Serveer bij je kaas nog een heerlijk wit wijntje. Nu is het enkel nog wachten op de gasten! Eet smakelijk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Mijn Netflix-favorieten #2

Volgende post

Appelflappen met kaneel en rozijnen