Zwanger zijn is niet altijd een roze wolk

Zwanger zijn is niet altijd een roze wolk

19 september 2020

Zwangerschap en mama worden, het is de laatste jaren een veelbesproken topic en iedereen heeft er wel iets over te zeggen. Dat het het mooiste ooit is, dat geen enkel gevoel dat kan overtreffen en dat het het leven op zoveel manieren verrijkt. Vaak is dat ook het geval, maar dat hoeft zeker niet elke dag zo te zijn en het geldt ook niet voor iedereen. Geen enkele zwangerschap voelt namelijk élke dag als een roze wolk aan. En daar mag best wat meer over gepraat worden.

Bakken vol kritiek

Bekende figuren als Linde Merckpoel en Eva Daeleman haalden het thema onlangs al aan. Al ging dat niet zonder slag of stoot. Vooral Linde kreeg te maken met bakken kritiek. Ze zou ondankbaar zijn, verwend en respectloos tegenover koppels waarbij die droom (nog) niet is uitgekomen. Niet wat ze voor ogen had toen ze de échte kant van het verhaal eens wilde belichten. Zwanger worden is namelijk zonder twijfel een van de vele wonderen in ons leven, maar het staat los van het feit dat het je soms ook enorm onzeker kan maken. Onzeker over jezelf, over de baby en over het mama worden. En voor sommigen is het gewoon helemaal niet wat ze ervan verwacht hadden.

Elke zwangerschap is anders

Zelf heb ik mijn eerste zwangerschap ook niet altijd als een roze wolk ervaren. Ik was enorm onzeker over het zwanger zijn zelf en twijfelde enorm aan het kunnen van mijn eigen lichaam. Ik had schrik om het kindje te verliezen en was me enorm bewust van alles wat fout kon gaan. Er echt van genieten vond ik moeilijk, en het was pas toen ze eindelijk in mijn armen lag dat ik weer kon ademhalen.

Mijn tweede zwangerschap gaat er gelukkig helemaal anders aan toe. Misschien omdat ik al eens zwanger ben geweest, misschien omdat ik nu ook wat minder tijd heb om er echt bij stil te staan. Ik geniet veel meer dan de vorige keer, maar vond vooral de eerste helft ook niet altijd even fijn. Ook al besef ik dat ik mijn twee handen mag kussen dat er binnen enkele maanden weer zo’n wonder aankomt.

Veel herkenbaarheid

Ik denk dan ook dat heel veel vrouwen zich herkennen in het verhaal van Linde. Dat was zeker te zien aan de vele openlijke reacties op Instagram of Facebook. En gelukkig maar, want het is zo jammer dat er vandaag nog altijd zo’n taboe rond hangt. Een taboe dat velen willen doorbreken, maar dat nog vaak gepaard gaat met vooroordelen. Veel (toekomstige) mama’s durven er daarom nog steeds niet echt over praten en zijn bang om anderen te kwetsen. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo te zijn.

Vergelijk jezelf niet

Jezelf vergelijken met anderen is namelijk zo goed als onmogelijk. Er is altijd wel iemand die het in jouw ogen beter of slechter heeft. Ik zeg dan ook wel eens dat je de mate van geluk niet kunt vergelijken met anderen. En ik geloof daar enorm sterk in. Alles heeft namelijk te maken met jouw persoonlijke situatie en ervaring. En die is bij iedereen anders. Ook al heb je wel dezelfde leeftijd, achtergrond of opleiding, of lijkt het alsof jullie allebei hetzelfde leven leiden. Net daarom is het belangrijk om daar gewoon open over te mogen zijn, zonder kritiek en zonder vooroordelen. Want het is oké om je eens slecht te voelen, of om nét het gevoel te hebben dat je de hele wereld aankunt. En laten we elkaar daar vooral in steunen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Vorige post

Wandelen met een peuter: onze tips en musthaves

Volgende post

Het leukste speelgoed voor peuters van 1-2 jaar